Tu ești mult mai importantă decât aspectul tău fizic. Acneea la pre/adolescenți. (P)

În privința îngrijirii de sine, mama nu s-a trădat niciodată. Mersul la coafor, la cosmetică, manichiură și pedichiură fac parte și acum din ritualul ei pe care îl păstrează cu sfințenie. Fără să-mi spună cu cuvinte, fără să mă ia cu ea, fără să mă inițieze în lumea asta, o adoram când venea de la coafor, senină și frumoasă, cu părul tapat și cu unghiile roșii. Era mama mea tânără și frumoasă și-mi transmitea din energia ei.

Eu am păstrat ritualul de la ea, însă am fost foarte deschisă cu Măriuca și Julie și le-am luat cu mine să vadă ce înseamnă să ai grijă de corpul tău, să-l onorezi și să-i mulțumești. Au mers cu mine la coafor, la tratamente faciale, la masaj, la manichiură, am făcut împreună spa la noi acasă și am trecut de partea fizică a îngrijirii pielii, la cea mai subtilă, la cea emoțională și spirituală, când am aprins lumânări, lampa de aromaterapie, am respirat profund, cu pântecul, am făcut împreună o meditație și am pus muzică de curățare a chakrelor.

Acneea la pre/adolescenți. Cum devin copiii conștienți de corpurile lor

Apoi am dansat așa cum au simțit corpurile noastre, purtate de vibrații și emoții. De multe ori dansăm în fața oglinzii și ele își observă schimbările din corp, mișcările diferite de la an la an, cum au conformații și flexibilitate diferite. Asta ne ajută să pornim discuții despre ce minunat e că nu suntem toate la fel, ce croieli ni se potrivesc la haine, ce nuanțe, cum simțim mătasea, satinul, inul, lâna, mohairul pe față, pe gât, pe mâini.

De când erau mici am vrut să le ajut să se simtă prezente în corp, să fie conștiente de senzații, de unde începe și unde se termină corpul lor, să și-l cunoască, să și-l exploreze și să nu aibă conceptul de rușine, ci de intimitate.

Acneea la pre/adolescenți. Deciziile Măriucăi după primele coșuri

În vara asta, la 8 ani, Julie a văzut care sunt consecințele faptului că mănâncă chipsuri și a hotărât singură să le lase măcar o perioadă, iar Măriuca, la 11 ani, experimentează primele coșuri mici, cele mai multe pe sub piele și știe că este o etapă care o să dureze câțiva ani. S-a hotărât să-și ajute corpul și cu mai multă apă, mai multe legume și mai puțină mâncare procesată. Am lucrat la asta subliminal de-a lungul anilor.

Acneea la adolescenți. Analiză pe stradă 😊

Am vorbit că preadolescența și adolescența sunt etape firești în viața unui om și că da, vor fi schimbări în corp, vor fi stări pe care poate nu o să le înțeleagă sau o să-i fie greu să le gestioneze, coprul ei va căpăta forme și totul este normal. Ne-am uitat la adolescenți pe stradă și a ajuns la concluzia că toți trec prin asta, iar apoi a văzut elevii mai mari, pe cei de liceu sau chiar studenți care nu mai aveau acnee și s-a liniștit văzând că e trecător. I-am arătat și eu am un coș, deci nu doar pre(adolescenții) au, însă acneea e mai accentuată într-o anumită perioadă de viață plină de furtuni hormonale.

I-am spus că eu o să fiu alături de ea, că o să o iubesc cu toate stările pe care o să le aibă, oricâte coșuri ar avea și să aibă mereu încredere în ea și în procesul vieții.

Acneea la pre/adolescenți. Încearcă TINERO

M-a întrebat cu ce să-și dea pe micul coș și i-am zis să încerce cu Tinero, un gel seboregulator, regenerant, adresat adolescenților și recomandat de dermatologi. Înainte să-l încerce și-a curățat tenul cu un gel fără săpun, l-a tonifiat cu apă de trandafiri și apoi și-a pus pe vârful degetului gelul, cât o boabă de orez, l-a strivit între degete să-i simtă textura, l-a mirosit și, înainte să și-l dea pe nas, a căutat încă o dată confirmarea în ochii mei.

A doua zi a am găsit-o la baie admirându-se în oglinda care mărește.

  • Uite, mi s-a mai dus.
  • Aha!, mă uit eu îndreptându-i fața spre lumină.
  • Ăsta rămâne al meu!

Am încuviințat cu un zâmbet și am lăsat-o să-și analizeze nasul.

Sunt o persoană demnă de iubit? Părerea psihologului

Din punct de vedere psihologic, cea mai importantă problemă a adolescenței este câștigarea identității de sine, dar și necesitatea tânărului de a deveni independent. Este perioada marilor întrebări: Cine sunt eu? Sunt o persoană normală? Sunt o persoană competentă? Sunt iubit? Sunt demn de a fi iubit? Imaginea corporală este indispensabilă pentru realizarea identificării de sine. Este perioada în care și băieții și fetele stau tot mai mult în baie, se privesc tot mai mult în oglindă și apare dorința de a face tot felul de ”retușuri” la aspectul lor.

 Adolescenții își doresc din ce în ce mai mult să placă celorlalți, să fie apreciați după înfățișarea lor, tocmai de aceea poate apărea îndoiala de sine și nemulțumirea că nu sunt suficient de arătoși. (Claudia Brighidovici, psiholog și coach de parenting pentru adolescenți)

Imaginea de sine se construiește de când copiii sunt mici

Am vrut să vă povestesc despre cum îmi susțin eu fetele în momentele în care se îndoiesc de imaginea lor ca să susțin campania despre stima de sine a pre/adolescenților, lansată de TINERO. Mereu am considerat că stima de sine și imaginea de sine se construiesc de când copiii sunt mici și partea asta din viața noastră este într-o continuă mișcare si transformare pe măsură ce copiii cresc, vor să se integreze într-un grup și începe să conteze mai mult părerea prietenilor.

Acneea la pre/adolescenți. Ce este și pentru cine este TINERO

Tinero este un gel seboregulator regenerant, potrivit tenului adolescenților cu tendințe acneice. Este recomandat de dermatologi și poți să-l găsești atât în farmacii, cât și online. Ceea ce m-a convins să susțin campania este mesajul atât de important pentru adolescenți, că ei sunt mai mult decât aspectul lor fizic, dar și faptul că TINERO este un produs românesc, accesibil ca preț, fabricat la Antibiotice Iași, cel mai important producător român de medicamente. Pe lângă că reglează excesul de sebuum, are și acțiune hidratantă și pre/adolescenții pot să-l folosească zilnic înainte și după purtarea măștii de protecție ca să prevină patologia dermatologică de mască atunci când se întorc la școală.

Tu cum îți încurajezi și susții copilul pre/adolescent în momentele în care se îndoiește de imaginea de sine, mai ales dacă pornește de la aspectul fizic?

Text: Ana Nicolescu

Sursa: www.mamicaurbana.ro

Alte articole