Întrebări frecvente rozacee

Rozaceea, cunoscută şi ca acnee rozacee sau cuperoză, este o afecțiune a pielii, care uneori este confundată cu acneea și cu alte probleme ale pielii. Dar este diferită din multe puncte de vedere.

Această afecțiune cronică provoacă inflamații la nivelul feței, afectând adesea zona de la obraji, până la frunte. Este o afecțiune progresivă, de unde și importanța recunoașterii precoce a rozaceei. Nu există un tratament specific, dar intervenția timpurie vă poate ajuta nu numai să gestionați afecțiunea, ci și să reduceți severitatea simptomelor.

Cauza exactă a rozaceei este necunoscută, dar oamenii de știință știu că vasele de sânge din interiorul pielii persoanelor cu rozacee sunt instabile și mai reactive decât cele care nu suferă de această afecțiune. Unii experți cred că rozaceea s-ar putea datora unei dereglări a sistemului imunitar, precum și unei predispoziții genetice.

De asemenea, acarienii Demodex – organisme microscopice care, în mod normal, sunt rezidenţi în foliculii de păr, în număr redus – par să fie mai numeroși la cei cu rozacee.

Din păcate, nu există un test specific pentru a diagnostica rozaceea. Medicul dumneavoastră poate pune un diagnostic doar după ce vă examinează pielea, vă întreabă despre istoricul medical și efectuează teste de diagnosticare pentru a exclude alte afecțiuni ale pielii.

Potrivit unui sondaj realizat de Societatea Națională de Rozacee din Statele Unite, mai mult de jumătate dintre persoanele diagnosticate cu rozacee au o rudă cu această afecțiune sau cu simptome similare.

Depinde. Unele persoane cu rozacee raportează într-adevăr mâncărimi ale pielii, mai ales pe obraji. Alții experimentează mâncărimi doar în jurul ochilor și al pleoapelor.

Persoanele cu rozacee au de obicei pielea sensibilă și nu pot tolera o varietate largă de produse destinate îngrijirii tenului. De aceea este important să folosească produse special concepute pentru tenul cu rozacee.

Întrebări frecvente acnee

Cauzele comune ale acneei includ:

  • supraproducția de sebum;
  • blocarea porilor;
  • bacterii (în special Propionibacterium acnes);
  • fluctuații hormonale (de exemplu asociate cu pubertatea, sarcina sau ciclul menstrual);
  • utilizarea de produse cosmetice comedogenice.

Acneea apare mai des în timpul adolescenței, deoarece corpul se confruntă cu o creștere a hormonilor androgeni, care stimulează glandele sebacee să producă mai mult sebum. Acest exces de sebum poate duce la blocarea porilor și, implicit, la apariția acneei. Însă, deși acneea este mai frecventă la adolescenți, din cauza schimbărilor hormonale de la pubertate, ea poate afecta persoane de toate vârstele

Extractul de arbore de ceai este cunoscut pentru proprietățile sale antimicrobiene și antiinflamatorii, fiind un ingredient natural util în gestionarea acneei ușoare până la moderate. Este des întâlnit ca ingredient în creme hidratante, produse de curățare, seruri și măști purificatoare destinate tenului cu tendință acneică.

Nu, acneea nu este cauzată de igiena precară, deși o curățare insuficientă sau incorectă a pielii poate contribui la blocarea porilor. Spălarea excesivă sau agresivă a feței poate irita pielea și poate agrava acneea. Este recomandată o curățare blândă a tenului, folosind produse special concepute pentru ten seboreic, de două ori pe zi, dimineața și seara.

Nu există o relație directă de cauzalitate între stres și acnee – mai exact, stresul nu cauzează direct acnee. Însă, stresul poate agrava simptomele existente. Stresul stimulează eliberarea anumitor hormoni (cum ar fi cortizol), care pot crește producția de sebum și inflamația la nivelul pielii, crescând riscul de apariție a leziunilor acneice.

Uneori pot să apară cicatrici atunci când pielea este afectată în mod repetat de agresiuni, în special la nivelul papulelor și pustulelor. Pentru a preveni astfel de cicatrici acneice, evită să storci coșurile și folosește produse antiacneice care au efect asupra inflamației locale.

Da, hidratarea este esențială, chiar și pentru tenul gras sau cu acnee. Multe persoane cred că trebuie să evite să hidrateze tenul pentru a reduce sebumul, însă o piele deshidratată poate produce și mai mult sebum pentru a compensa lipsa acestuia. Folosește o cremă hidratantă non-comedogenică și cu textură lejeră.

Da, este posibil să te confrunți cu ambele probleme simultan. Deși rozaceea și acneea au cauze diferite, ele pot coexista, situație în care este necesară o rutină de îngrijire atent gândită pentru a gestiona simultan ambele afecțiuni.