Îngrijire și tratament
Dacă te confrunți cu acnee și ten seboreic, este esențial să urmezi o rutină de îngrijire bine concepută pentru a controla manifestările și pentru a preveni apariția unor noi leziuni. Iată care sunt pașii recomandați:
1. Curățarea pielii (dimineața și seara)
Rutina de îngrijire a tenului acneic trebuie să înceapă cu o curățare delicată, folosind produse adaptate nevoilor tenului. Folosește un gel sau o spumă de curățare pentru ten gras sau mixt, care să conțină ingrediente cu proprietăți anti-acneice precum acid salicilic, acid lactic, extract de arbore de ceai etc. – ingrediente ce ajută la curățarea porilor și la reducerea inflamației. Evită produsele abrazive, dure sau iritante, care pot agrava inflamația și pot usca tenul.
2. Hidratare (dimineața și seara)
Deși poate părea contraintuitiv să hidratăm un ten gras, în realitate hidratarea este esențială indiferent de tipul pielii. Folosește zilnic o cremă hidratantă pentru ten seboreic, un produs non-comedogenic și cu textură lejeră, care să nu blocheze porii. De asemenea, asigură-te că are în compoziție ingrediente blânde, neiritante și care să nu usuce pielea. Atunci când pielea este uscată și deshidratată, se poate declanșa o creștere a producției de sebum pentru a contracara efectul de uscare.
3. Protecție solară (dimineața)
Expunerea la soare poate agrava acneea și poate cauza hiperpigmentare post-acnee. Folosește zilnic un produs cu protecție solară SPF 30+ non-comedogenic. Alege o protecție solară cu spectru larg, care protejează împotriva razelor UVA și UVB. Poate fi util să alegi un SPF cu filtre minerale (precum oxid de zinc sau dioxid de titan) pentru a minimiza riscul de iritație.
4. Produse cu acțiune țintită (dimineața și/sau seara)
Pot fi utile o serie de produse cu acțiune localizată asupra zonelor cu leziuni acneice – tip spot-on. Acestea pot avea ingrediente precum acid salicilic, nicotinamidă, ulei de arbore de ceai etc., care ajută la deblocarea porilor și la diminuarea aspectului leziunilor acneice. De asemenea, pot îmbunătăți aspectul tenului, iar unele dintre aceste produse pot avea inclusiv pigmenți cu efect de concealer.
5. Exfoliere blândă (seara – de 1-2 ori pe săptămână)
Exfolierea blândă ajută la eliminarea celulelor moarte și la prevenirea blocării porilor. Evită să folosești produse prea dure sau abrazive și nu exfolia tenul prea des. Produsele exfoliante pot fi de două tipuri: produse exfoliante chimice (pe bază de acizi AHA sau BHA) sau produse exfoliante fizice sau mecanice (scruburi cu granulație fină).
6. Mască de față anti-acnee (seara – de 1-2 ori pe săptămână)
În rutina săptămânală de îngrijire a tenului seboreic poate fi inclusă și o mască purificatoare – se poate folosi de 1-2 ori pe săptămână, în funcție de ingrediente și de nivelul excesului de sebum și a aspectului și numărului leziunilor acneice. Astfel de măști se aplică seara, pe tenul demachiat și curat. Ajută la desfundarea porilor, la eliminarea excesului de sebum și a impurităților, estompează aspectul porilor dilatați și matifiază tenul.
Reține că rutina corectă de îngrijire a pielii trebuie să fie adaptată nevoilor individuale. Este indicat să mergi la medicul dermatolog pentru a primi recomandări personalizate de tratament, mai ales dacă acneea este severă, dacă nu răspunde la soluțiile folosite sau dacă se agravează.
Acneea poate fi supărătoare, dar adoptând și menținând o rutină de îngrijire a tenului acneic, adaptată nevoilor tale, poți avea un ten așa cum îți dorești! Consecvența este foarte importantă pentru a putea vedea rezultate și pentru a le menține – cu grijă și răbdare!