Mă uit la el și mă întreb când au trecut anii. Băiețelul meu isteț, haios și mereu pus pe șotii i-a forma unui bărbat de la o zi la alta. Purtăm același număr la încălțăminte și, uneori, îl surprind că-mi folosește pe ascuns fixativul. Dacă adineauri ar fi ieșit fără niciun stres afară cu tricoul pe dos, astăzi își scoate cămașa din pantaloni înainte de a ieși din casă chiar dacă taică-su tocmai l-a lăudat până la lună și înapoi cât de bine i se vede cureaua la mijloc.
Mda, e perioada preadolescenții, când I M A G I N E A de sine devine tot mai importantă pentru copii. Acum accentul cade pe aspectul fizic, îngrijire, machiaj, forma corpului, detalii. Adesea se simt neînțeleși sau neascultați, poate. Le scade încrederea în ei, iar acolo unde sunt probleme cu tenul, frustrarea crește și mai tare.
E absolut normal, spun specialiștii, ca pe măsură ce copiii încep să crească în corpurile și personalitățile lor adulte, să simtă o gamă largă de emoții noi și puternice. Iar la un moment dat – inevitabil – fiecare adolescent ajunge să experimenteze un anumit tip de problemă a imaginii de sine. Doar am trecut și noi pe acolo și, totuși, n-aveam atunci presiunea filtrelor și standarde ireal de „perfecte” inspirate de Facebook sau Instagram.
Eu în oglinda adolescenței
Am suferit mult văzându-mi corpul în creștere. Oricât de frumoasă mă vedeau unii, pe atât de grasă mă vedeam eu. Uitându-mă în urmă, însă, îmi dau seama că am exagerat și, de necaz, am luat cele mai proaste decizii: în loc să continui cu baschetul – am renunțat (mi se părea mie că „țopăie” kilogramele pe mine mai ceva ca mingea pe teren); în loc să port ținute vesele și confortabile – alegeam negru și întotdeauna o măsură mai mică (of, da, speranța aceea că de mâine slăbesc); în loc să mănânc trei mese pe zi – mă înfometam cât era ziua de lungă ca să golesc frigiderul în timpul nopții. Izolare, frustrare, rușine, vinovăție.
Încerc să fiu atentă acum la ce trăiește și ce simte copilul meu în perioada asta. Are 11 ani și, față de fetele de vârsta lui – într-adevăr – încă mai copilărește. Ceea ce-mi convine, recunosc!
Cum încurajezi copilul când se îndoiește de imaginea de sine
Eu cred că micuții noștri – oricât de mari ar părea – au nevoie de dragostea necondiționată a părinților, în primul rând. Să fie iubiți și acceptați așa cum sunt. Cu un coș în frunte sau cu nasul invadat de puncte negre. Criticile, și nici glumele ironice, n-au ce căuta în relația cu pre/adolescentul. Din contră, îi putem ajuta ascultându-i, validându-le emoțiile, explicându-le ce se întâmplă cu corpul lor și că e un proces firesc, de tranziție, prin care trecem cu toții.
Apoi, cred în puterea sportului. Unul care să i se potrivească copilului: dans, înot, tenis, fotbal, există atâtea posibilități! Sportul poate fi un mod extraordinar de a te pune în legătură cu propriul corp, de a dezvolta deprinderi sănătoase, de a te descoperi, de a deveni mai conștient de valoarea ta personală și a-ți atinge potențialul.
Și, nu în ultimul rând, e important să rămânem modele bune pentru copiii noștri (până la adânci bătrâneți, dacă se poate).Chiar dacă par în lumea lor, adolescenții ne observă și ne copiază în mod inconștient stilul de viață, rutina de îngrijire, obiceiurile alimentare, atitudinea față de imaginea corporală și greutate etc. Evident, un pic de compasiune și dragoste de sine nu ne-ar strica nici nouă. Declarațiile negative despre propriile nesiguranțe privind aspectul fizic ar trebui să dispară, dacă vrem ca adolescentul să învețe să se concentreze pe calitățile sale, nu pe defecte. Greu, nu? Așa simt și eu! : )
În loc de concluzie, Făt-Frumosul din casa noastră chiar e mai mult decât aspectul său fizic! Poate prea slab ar zice unii sau poate cu prea multe puncte negre ar zice alții. În el, însă, izvorăște o energie aparte și o latură artistică de care sunt tare curioasă ce formă va cuprinde. Este extrem de prietenos și are abilități sportive, n-aș vrea să se piardă. Pledez pentru produse de îngrijire sigure, non-invazive, eficiente, întotdeauna din farmacii. Iar dacă o fi ca anumite „probleme” provocate de pubertate să scape de sub control, aș apela instantaneu la o sursă de încredere: medicul.
Tu ești mai mult decât aspectul tău fizic!
Am scris aceste rânduri despre susținerea copilului pre/adolescent în momentele în care se îndoiește de imaginea de sine la invitația TINERO, brand destinat îngrijirii pielii cu tendințe acneice a copiilor/adolesceneților, care își propune să evidențieze ideea: Tu ești mai mult decât aspectul tău fizic!
Tinero® este un gel seboregulator regenerant, destinat îngrijirii pielii cu tendinţe acneice, adresat adolescenţilor. Este un produs românesc, accesibil ca preț, recomandat de dermatologi. Având a acțiune intens hidratantă, Tinero® poate fi utilizat zilnic, înainte și după purtarea măștii de protecție, pentru a preveni patologia dermatologică de mască. Îl găsiți în farmacii și, desigur, pe website-urile farmaciilor.