Ce este acneea?

Acneea este inclusă pe lista afecțiunilor cronice ale Organizației Mondiale a Sănătății fiind caracterizată de toate elementele caracteristice unei astfel de afecțiuni:

  • manifestare prelungită
  • evoluție secvențială cu perioade de remisie și reapariție
  • impact psihologic și social cu efecte negative în integrarea comunitară a pacientului.

Conform DEX, acneea este o boală de piele caracterizată prin apariția, mai ales pe față, a unor coșuri, puncte negre etc., care adesea supurează. Vine din fr. acné. Contrar părerii generale, acneea nu apare doar la adolescenți, poate afecta și persoane adulte, 15% dintre femei și 5% dintre bărbați continuând să fie afectați și în perioada adultă. Acneea poate apărea, de asemenea și la sugari și copii. Acneea se declanșează în momentul în care porii de la suprafață pielii sunt blocați cu un amestec format din sebum și celule moarte. Atunci apar așa numitele comedoane. Sebumul este secretat de glandele sebacee situate la baza fiecărui por. În mod normal, sebumul ajunge la suprafața pielii prin intermediul porului. Problemele apar când crește rata de secreție a sebumului (în special în cazul tenului gras, seboreic), iar porii se astupă.

De ce am acnee?

Cauzele apariției sunt foarte diverse și, tocmai de aceea, fiecare individ reacţionează diferit la produsele de îngrijire a tenului. Un factor important este vârsta, pentru că acneea afectează cel mai des adolescenții, din cauza modificărilor hormonale. Poate fi transmisă ereditar, poate apărea ca un efect secundar al anumitor medicamente sau produse cosmetice. De asemenea, și condițiile de mediu și stresul contribuie la apariția acneei. Foarte mulți tineri descoperă această afecțiune, iar de aceea este bine să începem să o abordăm corect imediat cum observăm primele semne.

Printre factorii de risc care contribuie la apariția leziunilor de acnee se numără:

  • vârsta: datorită modificărilor hormonale care apar în pubertate, adolescenții sunt mult mai predispuși la apariția acneei;
  • genul: băieții prezintă tipuri mai severe de acnee și sunt afectați mai frecvent decât fetele;
  • diverse afecțiuni: tulburările hormonale pot complică acneea la fete;
  • ereditatea: persoanele cu un istoric familial de acnee prezintă o susceptibilitate mai crescută la această boală;
  • modificările hormonale: acneea se poate intensifica înainte de menstruație, în cursul sarcinii și la menopauză;
  • alimentația: nu se cunosc alimente care să provoace apariția acneei, unele, însă pot cauza intensificarea sa;
  • igienă personală: folosirea sapunurilor abrazive, frecatul intens sau „scosul” coșurilor înrăutățesc acneea.

Cum pot preveni acneea?

Ce este important de reținut este că acneea poate fi ținută sub control, dacă respectăm niște reguli. Deși pare un capăt de țară sau finalul interacțiunilor noastre sociale, aceasta se poate remedia și putem să avem din nou un ten curat! În primul rând, să avem grijă la alimentație – să nu mâncăm foarte gras (fast -food, cartofi prăjiți), să renunțăm la fumat, să încercăm să nu ne mai stresăm așa de mult în legătură cu lucrurile din jurul nostru. Fetele trebuie să aibă grijă cu machiajul, fiind de preferat să folosească produse naturale și obligatoriu să se demachieze după ce machiajul a stat mai mult timp pe față. Fața de pernă joacă și ea un rol important, pentru că este esențial să avem lenjeria curată mereu.

Tipuri de acnee

În principal distingem două grupe mari de manifestare:

1. acneea vulgară, definită generic „acnee”;

  • una dintre cele mai întâlnite afecțiuni dermatologice, cu maxim de incidență în adolescență, reprezintă cel mai frecvent diagnostic precizat de către medicii dermatologi;
  • localizată pe teritoriile cutanate bogate in glande sebacee hiperfuncţionale, caracterizată printr-un polimorfism lezional: comedoane, papule, pustule, chiste şi chiar noduli.

Acneea vulgară – categorii

  • Acneea ușoară – mai puțin de 20 de comedoane sau mai puțin de 15 leziuni inflamatorii sau mai puțin de 30 de leziuni în total
  • Acneea moderată – 20 – 100 de comedoane sau 15 – 50 de leziuni inflamatorii sau 30 – 125 de leziuni în total
  • Acneea severă – una dintre urmatoarele situații: mai mult de 5 chisturi, mai mult de 100 de comedoane (în total), mai mult de 50 de leziuni inflamatorii (în total) sau mai mult de 125 de leziuni în total

2. Acneea rozacee, numită simplu „rozacee”.

  • dermatoză inflamatorie cronică facială, care interesează deceniul IV şi V al vieţii.

Ce agravează acneea?

  • Scoaterea coșurilor
  • Folosirea produselor cosmetice nepotrivite tenului pe care îl ai;
  • Curățarea agresivă a tenului prin exfoliere zilnică;
  • Așteptarea zilei în care acneea va dispărea de la sine, fără să luăm  vreun tratament sau să consultăm medicul sau farmacistul.

Mituri despre acnee

1. Acneea apare doar la adolescenți

Este, cu siguranță, un mit! Adulții pot suferi și ei din cauza acneei, după vârsta de 25 – 30 de ani.

2. Acneea este ceva banal; trece de la sine

Un ritual zilnic de îngijire a feţei nu este suficient pentru un ten cu imperfecţiuni. Este important să conştientizăm rolul unui ajutor specializat atunci când sesizăm modificări la nivelul pielii.

3. Acneea este contagioasă

Este în regulă, prietenii pot sta cu tine în continuare, chiar dacă ai acnee, pentru că nu se vor molipsi.

4. Ciocolata provoacă acneea

Este adevărat că dacă obișnuim să mâncăm nesănătos (fast-food și dulciuri) este favorizată apariția acneei. Totuși, nu este o legătură directă între consumul moderat de ciocolată și apariția acneei.

Îngrijirea pielii. Sfaturi utile

Tipul pielii noastre nu este destinul nostru. Calitatea pielii se poate modifica foarte repede!

Dacă urmezi un tratament pentru eliminarea coșurilor din viața ta, ai grijă să nu uiți să îl aplici atunci când trebuie, chiar dacă se întinde pe mai multe luni.

Ritualul zilnic recomandat al pielii predispuse la acnee:

Curățare

  • Prin curăţare şi ştergere se îndepărtează impurităţile, polenul, machiajul, excesul de sebum;
  • Săpunuri solide/emulsii demachiante/gel lichid

Tonifiere

  • Utilizarea unui tonic întărește efectul produsului de curăţare şi pregăteşte pielea în mod optim pentru hidratarea ulterioară;
  • loțiunile tonice

Hidratarea

  • Pentru a conferi pielii predispuse la acnee un aspect neted și sănătos este necesară o hidratare cu produse specifice. Astfel are loc un ritual complet de îngrijire iar pielea este pregătită pentru aplicarea produsului Tinero®